Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Dietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie » Podstawowa dieta według taoizmu i dietetyki tradycyjnej chińskiej medycyny » Zasady ogólne diety podstawowej według TCM 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:
Zapraszamy też na nasze strony na Facebooku: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Zasady ogólne diety podstawowej według TCM facebook.png Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Zasady ogólne diety podstawowej według TCM google+.png
dr Agnieszka KrzemińskaMedycyna NAJBLIŻSZE SZKOLENIE: Szkoła Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM), kurs siedmioczęściowy, edycja Wiosna 2018 Warszawa, I  - VI 2018 r. Prowadzi dr  Agnieszka Krzemińska., więcej…

Zasady ogólne diety podstawowej według TCM

Podstawowa dieta według dietetyki tradycyjnej chińskiej medycyny
Dieta w  chińskiej medycynie powinna być czysta, lekka i  odpowiednia dla danej osoby. Dieta ta, podobnie jak cała tradycyjna chińska medycyna powstała na podstawie wieków i  tysiącleci doświadczeń starożytnych taoistów.

Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Zasady ogólne diety podstawowej według TCM IMG_2144_15.JPG

Podstawowa zasada taoistycznej diety mówi "jedz tylko żywność". To zadziwiające swoja prostotą hasło niezwykle celnie ujmuje przyczyny naszych problemów. Jeżeli chcemy być zdrowi, to nie powinniśmy jeść sztucznej żywności, której nie jesteśmy w  stanie strawić i  wykorzystać dla rozwoju i  podtrzymania życia.

Do takich szkodliwych produktów spożywczych należą wszelkie chemiczne konserwujace, smakowe i  zapachowe dodatki typu "E500". To wogóle nie jest żywność. Są to składniki, dzięki którym producent żywności może zarobić wiecej pieniędzy, a  my możemy szybciej zachorować. A  przecież można produkować żywność w  oparciu o  naturalne, tradycyjne metody przetwarzania i  konserwacji. Taka żywność jest smaczniejsza i  zdrowa. Proces degeneracji dostepnej na rynku żywności postępuje bardzo szybko i  musimy uważać na to, co jemy.

W tym kontekście cytuje się zdanie ze staropolskiego poradnika: "weź cały ocet, jaki masz w  domu i  wylej do stawu" (cytat z  pamięci). Dzisiaj, niestety, produkowany przemysłowo ocet spirytusowy traktowany jest jako pełnowartościowa żywność. Nie widzimy różnicy w  działaniu na nasz żołądek i  cały organizm tradycyjnie produkowanego octu jabłkowego i  powszechnie dostępnego w  sklepach octu spitytusowego. A  przecież ocet jabłkowy można tanio i  łatwo wyprodukować w  domu, wykorzystując resztki z  jabłek. Ostatnio można go też kupić w  sklepach ze zdrową żywnością.

Drugą grupą produktów nie będących żywnością są chemiczne leki, które dość sprawnie usuwają objawy chorób, ale na dłuższy dystans zatruwają i  niszczą nasz organizm. Użycie leków chemicznych ograniczmy do minimum. Jest to nie tylko zdanie taoistów i  specjalitów chińskiej medycyny. Kontrola Zakładu Ubespieczeń Społecznych stwierdziła, że lekarze w  Polsce przepisują antybiotyki pacjentom pięć razy częściej niż jest to potrzebne. Oczywiście jest to tylko wierzchołek góry lodowej. Prawdziwe potrzeby społeczeństwa na leki prawdopodobnie są jeszcze mniejsze.

Trzecią grupą artykułów, które trudno nazwać żywnością są artykuły przetworzone, takie jak biała mąka, biały cukier.Takie produkty spożywcze mają niewielką wartość pokarmową, stanowią tylko niepotrzebne obciążenie dla naszego organizmu.

Czwatra grupa sztucznie produkowanych produktów, to żywność modyfikowana genetycznie, głęboko mrożona i  gotowana w  kuchniach mikrofalowych. Modyfikacje genetyczne powodują degenerację Jing, czyli podstawowej siły biologicznej, która daje nam życie. Żywność głęboko mrożona i  przetwarzana w  urządzeniach mikrofalowych jest pozbawiona odpowiednie ilości Qi.

Piątą grupę szkodliwych produktów stanowią narkotyki i  używki, szczególnie chemicznie przetwarzane. Narkotyki niszczą podstawowe siły naszego organizmu: Esencję, Energię bardzo negatywnie wpływaja na Ducha. Atakują więc nasze Trzy Skarby: Jing, Qi i  Shen, które najbardziej powinniśmy pielęgnować.

Niewskazane są też, szczególnie w  dużej ilości, produkty ciężkostrawne, takie jak nabiał i  mięso. Należy zwrócić uwagę na to, że oferowane dzisiaj w  handlu mięso, mleko i  jaja bardzo różnią się od swoich odpowiedników produkowanych na przykład sto lat temu. Zawierają środki ochrony roślin, dodatki smakowe, konsrwujace, hormony, antybiotyki i  inne związki chemiczne w  ilościach szkodliwych dla naszego zdrowia.

Unikajmy żywności powodujacej zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej żołądka i  całego organizmu, na przykład owoców cytrusowych w  dużej ilości.

Spożywana żywność powinna pochodzić z  okolic w  których mieszkamy, a  przynajmniej z  naszej strefy klimatycznej.

Starożytni taoiści zwracali też uwage na ekologię i  ochronę przyrody. Żywność nie powinna być agresywnie i  ze szkodą dla przyrody "produkowana", ale powinna w  naturalny sposób powstawać w  przyrodzie i  być przez nas wykorzystywana, bez niszczenia naszego środowiska naturalnego.

Nasz sposób myślenia powinien charakteryzować się chęcią współpracy z  naturą, a  nie ciagłą potrzebą gwałcenia jej praw i  wyrywania jak największych ilości jedzenia siłą, bez uwzględniania potrzeb przyrody i  jakości tego, co jemy.

Jeżeli nadal nie wiemy, co powinniśmy jeść, to rozglądnijmy sie dookoła i  pomyślmy, jaką żywność moglibyśmy wyhodować, konserwować i  przechowywać w  naszym otoczeniu, w  naturalny sposób, bez środków chemicznych i  innych sztucznych metod.

Po tych ogólnych rozważaniach na temat "czego nie należy jeść" w  następnym artykule/poście podam przykładowy zarys jadłospisu.

Należy jednak pamietać, że szczegóły takiego optymalnego jadłospisu zależą od pory roku, środowiska w  którym żyjemy i  naszego stanu zdrowia.