Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Dietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie » Podstawowa dieta według taoizmu i dietetyki tradycyjnej chińskiej medycyny » Przykładowa naturalna dieta taoistyczna 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:
Zapraszamy też na nasze strony na Facebooku: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Przykładowa naturalna dieta taoistyczna facebook.png Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Przykładowa naturalna dieta taoistyczna google+.png

Przykładowa naturalna dieta taoistyczna

Przykładowa naturalna dieta taoistyczna może zawierać następujące podstawowe proporcje produktów spożywczych:

- pełne ziarna zbóż - 20 - 60 % diety
- świeże warzywa  - 20  - 60 % diety
- świeże owoce - nie wiecej niż 10 % diety
- warzywa strączkowe - 5-10 % diety
- orzechy i  nasiona - 5-10 % diety
- produkty zwierzęce - nie wiecej niż 10 % diety
- wodorosty - w  małych ilościach

Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Przykładowa naturalna dieta taoistyczna IMG_2142_15.JPG

Przy czym pozycje "świeże warzywa" i  "świeże owoce" niekoniecznie oznaczają surowe produkty. Chodzi tu o  ich wysoką wartość biologiczną. Pamietajmy, że żywność gotowana jest łatwiej strawna. Inna zasada mówi, że o  ile w  lecie i  w gorącym klimacie można jeść produkty surowe, o  tyle w  zimie i  w klimacie zimnym zaleca się gotowaną żywność.

Należy też zauważyć, że w  historii chińskiej dietetyki taoistycznej było wiele koncepcji na temat właściwego stylu życia i  właściwej diety. Koncepcja podana w  tym artykule może być pomocna osobom żyjącym w  naszej cywilizacji.

Przykładowo można powiedzieć, że niektórzy pustelnicy taoistyczni, żyjacy na łonie natury stosowali dietę zupełnie pozbawioną ziaren zbóż, które traktowali jako przyczynę chorób. Dzisiaj, kiedy tak wiele osób leczy się na poważne uczulenia spowodowane pszenicą, żytem, glutenem itd. nie jest to już tak zaskakujące.

Warzywa, kiełki roślin, korzonki, nasiona i  orzechy są po prostu bardziej naturalną żywnością dla człowieka niż zboża, których konsumpcja wzrosła dopiero wraz z  powstaniem pierwszych wielkich cywilizacjii rolniczych. Dokładniej mówiąc było odwrotnie: to wielkie cywilizacje rolnicze powstały dzięki wyhodowaniu i  upowszechnieniu metod masowej produkcji nowych odmian zbóż. Te nowe odmiany zbóż dają wysokie plony, są opłacalne ekonomicznie, ale nie zawsze są obojętne zdrowotnie.

Współczesna chińska medycyna akceptuje zboża, jako podstawowę naszej diety, ale pamiętajmy, że jest to tylko kompromis, związany z  rolniczym, to znaczy opartym głównie na zbożach charakterem naszej cywilizacji. Zboża mają też dwie ważne zalety: zawierają dużo energii Qi, którą oddają nam w  procesie trawienia i  nadają się do długiego przechowywania bez stosowania konserwantów.

I na koniec ostrzeżenie: podana dieta jest ogólnie zalecana, ale w  sprawie leczniczej diety dla konkretnej osoby, należy skonsultować się ze specjalistą.