Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Dietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie » Klasyfikacja produktów spożywczych według dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej » Natura termiczna 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

W PAŹDZIERNIKU 2017 ZACZYNAMY: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Natura termiczna

W zależności od działania na organizm człowieka, jego fizjologię i  metabolizm, produkty spożywcze według kryterium termicznego dzielimy na:

• gorące, (ang. hot)
• ciepłe (ocieplające), (ang. warm)
• chłodne (odświeżające), (ang. cool)
• zimne, (ang. cold)
• termicznie nutralne, (ang. neutral )

Natura termiczna produktu zmienia sie w  zależnosci od sposobu przechowywania go i  przyrządzania. Ten sam produkt spożywczy może mieć też inną naturę w  zależności od waruków pogodowych i  klimatycznych w  momencie zebrania go. Znaczenie ma też faza rozwoju rosliny z  której dany produkt powstał.