Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Dietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie » Klasyfikacja produktów spożywczych według dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej » Kierunek działania w ciele 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:

Kierunek działania w  ciele

Istnieją następujace kierunki działania produktów spożywczych w  organiźmie:

• kierunek w  górę
• kierunek w  dół
• kierunek na zewnątrz
• kierunek do środka

Zazwyczaj produkty spożywcze Gorące, Ciepłe, o  smaku Yang powodują ruch Qi górę i  na zewnątrz.
Zazwyczaj produkty spożywcze Zimne, Chłodne, o  smaku Yin powodują ruch Qi w  dół i  do wewnątrz.
Lekkie części roślin, jak liście i  kwiaty daja ruch QI w  górę na zewnatrz.
Ciężkie części roślin, jak korzenie, owoce i  nasiona daja ruch QI w  dół do środka.