Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Dietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie » Klasyfikacja produktów spożywczych według dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej » Kierunek działania w ciele 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

Ile to jest?
11 dodać pięćdziesiąt
W PAŹDZIERNIKU 2017 ZACZYNAMY: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Kierunek działania w  ciele

Istnieją następujace kierunki działania produktów spożywczych w  organiźmie:

• kierunek w  górę
• kierunek w  dół
• kierunek na zewnątrz
• kierunek do środka

Zazwyczaj produkty spożywcze Gorące, Ciepłe, o  smaku Yang powodują ruch Qi górę i  na zewnątrz.
Zazwyczaj produkty spożywcze Zimne, Chłodne, o  smaku Yin powodują ruch Qi w  dół i  do wewnątrz.
Lekkie części roślin, jak liście i  kwiaty daja ruch QI w  górę na zewnatrz.
Ciężkie części roślin, jak korzenie, owoce i  nasiona daja ruch QI w  dół do środka.