Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Dietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie » Klasyfikacja produktów spożywczych według dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej » Kierunek działania w ciele 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

ZAPRASZAMY NA NAJBLIŻSZE SZKOLENIE: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Kierunek działania w ciele Yifan_Yang.jpg Rozróżnianie i   leczenie powszechnych chorób skóry w   Klasycznej Medycynie Chińskiej.. – Obszerne wprowadzenie w   diagnostykę i   leczenie tych grup schorzeń. 8 - 9 IV 2017 r. Prowadzi prof. dr   Yifan Yang., więcej… Prosimy o  zgłaszanie chęci uczestniczenia w  tym szkoleniu. Informacje i  zapisy: Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715

Kierunek działania w  ciele

Istnieją następujace kierunki działania produktów spożywczych w  organiźmie:

• kierunek w  górę
• kierunek w  dół
• kierunek na zewnątrz
• kierunek do środka

Zazwyczaj produkty spożywcze Gorące, Ciepłe, o  smaku Yang powodują ruch Qi górę i  na zewnątrz.
Zazwyczaj produkty spożywcze Zimne, Chłodne, o  smaku Yin powodują ruch Qi w  dół i  do wewnątrz.
Lekkie części roślin, jak liście i  kwiaty daja ruch QI w  górę na zewnatrz.
Ciężkie części roślin, jak korzenie, owoce i  nasiona daja ruch QI w  dół do środka.